8 Mart Kadınlar Günü’nde Her Yönüyle Kadın

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı 2. Sınıf öğrencileri, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” için hazırladıkları ‘kadın’ konulu sunumu 8 Mart 2016 tarihinde Kavacık Yerleşkesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirdi. 8 Mart Kadınlar Günü’nün dünyada ortaya çıkış ve Türkiye’de kutlanmaya başlamasının tarihçesi ile başlayan sunum, kadının toplumda yeri, Türkiye’de kadın hakları kazanımlarının tarihçesi ile devam etti. Gerçekleştirdikleri sokak röportajlarını da katılımcılarla paylaşan öğrenciler, kadınlara, “Kadınlar günü hakkında ne düşünüyorsunuz?” ve “Kadın olarak haklarınızı biliyor musunuz?” sorularını yöneltti, aldıkları yanıtlar sonrasında kadınlara medeni haklarının yazılı olduğu bir doküman hediye etti.

Sunumda Türkiye’de kadına dair istatistiklere de yer veren öğrenciler, 2014 oranlarına göre kadınlarda okuma-yazma oranının neredeyse %10’a yakın olduğuna, erkeklerde ise bu oranın %2’ye ulaşmadığına dikkat çekti. Kadın haklarını savunma ve bilgilendirme konusunda sivil toplum çalışmaları yapan dernekler hakkında da bilgi veren öğrenciler, dünya ve Türkiye tarihini değiştiren kadınları anlattı. Sappho, Kleopatra, I. Elizabeth, Türkiye’nin ilk kadın Arkeolog Jale İnan, ilk kadın Bakan Türkan Akyol, İlk kadın Başbakan Tansu Çiller, ilk kadın Savaş Pilotu Sabiha Gökçen ve Nene Hatun’un başarı ve ilkleri anıldı.

Sunum sonrasında öğrencileri tebrik eden Pazarlama ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nüket Güz, kadına şiddetin bir insanlık suçu olduğunu belirterek, “Çok sevgili anneannem bana daha küçük yaşlarda, kadınlara anne olduğu için değil, insanlığa verdikleri hizmet için değer vermek gerektiğini öğretti. Atatürk’ün de dediği gibi, ‘Mümkün mü ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer yarısı semalara yükselsin?’ İlerleme adımları, kadın ve erkek, iki cins tarafından beraber atılmalı ve ilerleme ve yenilik alanında birlikte yol alınmalıdır. Bir toplumun yarısını zayıf bırakmak suçtur” dedi. Türkiye’de kız çocuklarının bilinçlenmesi için herkesin üzerine görev düştüğünü belirten Prof. Dr. Nüket Güz, “Bu yük zamanında bana verilmişti, artık sizin omuzlarınızda. Kadınların neredeyse %10’unun okuma-yazma bilmediği bir ülkedeyiz. Bu konuda toplumun bilinçlenmesi için hepinize görev düşüyor” dedi.

 

Bu içerik 13/05/2016 tarihinde güncellenmiştir.

HABERDAR OLUN

Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.

Tercih Danışmanlığı