Üniversitemiz Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Programı İş Sağlığı ve Güvenliğine giriş dersine davet edilen Sayın M. Emre YILDIRIM (Penta Teknoloji), Kişisel Koruyucu Donanımlar (KKD), sektörlere ve yapılan işe uygun olarak KKD seçilmesi ve kullanılması konularında bilgi, tecrübe ve deneyimlerini program öğrencileriyle paylaştı.
Dersin kapsamına yönelik yazıyı aşağıda bulabilirsiniz.
İş Sağlığı ve Güvenliğinin amacı, işyerlerinde çalışanların fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan sağlıklarının korunması ve geliştirilmesidir. İşyerlerinde çalışanlar başta olmak üzere herkesin sağlığını ve güvenliğini olumsuz yönde etkileyebilecek tehlike ve tehlikelerden kaynaklı riskler bulunmaktadır. İş güvenliği uzmanları ve teknikerleri iş yerlerinde olan tehlikeleri belirler ve risk değerlendirmesi yaparak tehlike ve risklerin ortadan kaldırılmasını veya kabul edilebilir seviyeye indirilmesini sağlarlar. Yapılan çalışmalarda esas olan; işyerinde bulunan kişilerin, işyerini oluşturan eklentilerin, işyerindeki malzeme ve donanımların, işyerinin çevresinin (canlı ve cansız varlıklar) zarar görmesini engellemek için işyerlerinde tehlikeyi kaynağında elimine etmek için toplu korunma yöntemlerine önem verilmektedir. Ancak işyerlerinde alınan önlemlerin ve tedbirlerin toplu korunmayı sağlayamadığı durumlarda son çare olarak kişisel koruma yöntemleri uygulanmaktadır. Kişisel korunma yöntemlerinde ise uygulanan yöntem çalışana Kişisel Koruyucu Donanım verilmesidir.
Kişisel Koruyucu Donanım (KKD), çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla riske karşı koruyan, çalışan tarafından giyilen, takılan veya tutulan tüm alet, gereç ve cihazları ifade etmektedir. Ancak Kişisel Koruyucu Donanım için şu tanımlamalarda yapılmaktadır.
İşyerlerinde çalışanlar tarafından kullanılan kişisel koruyucu donanımlar şu kategorilere ayrılmaktadır.
Çalışanlar tarafından kullanılacak olan Kişisel Koruyucu Donanımların seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bunlar;
İşyerlerinde kullanılacak Kişisel Koruyucu Donanımların seçilmesi, bulundurulması, kullanılması, muhafazası ve korunması, temizlenmesi konularında işveren ve çalışanın sorumluluk ve yükümlülükleri bulunmaktadır.
İşverenler;
Çalışanlar;
(Daha detaylı bilgiler için https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/05/20190501-5.htm)
Bilinçli ve güvenli yarınlara…
Haber yazısını yazan öğrencilerimiz R. Cansu YAPICI ve Hilal ÖZTÜRK'e teşekkür ederiz.
Bu içerik 18/11/2019 tarihinde güncellenmiştir.
Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.