Simülasyon Platformları ile Eğitim Modeli

Günümüzde, iş başında öğrenim akılda kalıcılığı önemli derecede arttıran önemli bir unsur olarak değerlendirilmektedir. Ancak, bu tür eğitimlerin her ortamda uygulama olanağının çok kısıtlı olması dolayısıyla, birçok meslek dalında, gerçek ortamın benzetim yoluyla senaryolaştırıldığı simülasyonlar kullanılmaktadır. Pilotluk, doktorluk, gemi kaptanlığı gibi mesleklerin eğitimlerinde yoğunlukla yer alan simülasyonlar bunlara örnek olarak verilebilir. 

Gerçek ortamın benzetişim yoluyla tasarlandığı ortamlar olan “simülasyon platformları”, kullanıcılara teorik kavramları uygulamaya dönüştürme imkanı vermektedirler. Etkileşimin en üst düzeyde olduğu bu platformlar yetişkin eğitiminin vazgeçilmez bir unsuru olarak günümüzde önemli bir kabul görmektedirler.

Yetişkin eğitimi (androgojik eğitim) konusunda günümüzün önemli isimlerinden biri olan Malcom Knowles’a göre öğrenciler/kullanıcılar; Neden öğrenmek zorunda olduklarını bilmek ihtiyacını hissetmektedirler. Deneysel ortamlarda çok daha iyi öğrenmektedirler. Öğrenme sürecine bir problem çözme eylemi olarak yaklaşmaktadırlar. Konunun gerçek hayatta bir değeri varsa çok daha iyi öğrenmektedirler. 


Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Simülasyon Platformu, yukarıda yetişkin eğitimi için ortaya konulan temel felsefe çerçevesinde, özellikle lojistik, tedarik zinciri ve işletme eğitiminde kullanılmak üzere “simülasyon oyunlarının” kullanıcılara sunulduğu bir deneysel öğrenme platformu olarak planlanmıştır. Bu deneysel öğrenme platformu global olguları göz ardı etmeden Türkiye'ye özgü gerçek uygulamaları/vakaları kullanıcılarına problem çözme sürecinin tüm aşamalarını kullanarak sunmayı hedeflemektedir. Ciddi simülasyon oyunu formatında tasarlanan ve tümü gerçek hikayelerden geliştirilen özgün senaryolarla sadece bilgi değil aynı zamanda beceri ve tutumların da geliştirmesi hedeflenmektedir.


1. Hamburg Liman Simülasyonu (Port Simulation Hamburg)
Simülasyonun Amacı:

“Port Simulation Hamburg” adıyla geliştirilen, Hamburg limanının birebir simülasyonunu içeren bir sistemdir. Katılımcılar, bu uygulama ile bir limana uygun terminallerin kurulması, donatılması ve işletilmesi süreçlerine yönelik kararlar alabilmektedir.

Nasıl Oynanıyor?
Simülasyonda 4 ana terminal (konteyner terminali, petrol terminali, RoRo terminali ve dökme yük terminali) bulunmaktadır ve kullanıcı simülasyona konteyner ve petrol terminallerini kuruluma hazır olarak başlamaktadır. İlk olarak konteyner terminali için uygun elleçleme ekipmanlarını sistemden seçerek satın almakta ve terminalde seçtiği alana yerleştirmektedir. Bunlardan bir STS, bir MHC ve 4 truck olarak başlangıç yapmakta ve gemiler yanaşıp, bunların elleçlenmesinden para kazanmaya başladıkça başka ekipmanların alımı ya da kiralamasında konusunda seçenekler çoğalmaktadır.

Konteyner terminalinin başlangıç kurulumu tamamlandıktan sonra, sıra liman için uygun personel istihdamına gelmektedir. Simülasyon içerisinde bulunan personel seçeneğinden hem üst yönetim seçenekleri, hem de liman içerisindeki işçilerin etiketleri çıkmakta ve başlangıçta verilen anaparaya göre kullanıcı gerekli kişileri istihdam etmektedir. Ayrıca liman işçileri için de 3 vardiya olarak çalışma esaslarını belirlemeli ve gemi yanaşmasından sonra da bu kişileri çalışma saatlerine göre doğru postalara yönlendirmelidir.

Terminal kurulumu tamamlandıktan sonra, kullanıcı gemi kabul etme aşamasına geçmektedir. Simülasyon ekranında, kullanılan terminale göre gelecek gemiler sıralı olarak görünmekte, bu gemilerin üzerlerindeki yük miktarları, yükleme ya da tahliye operasyonu için belirlenmiş olan laytime süreleri ve olası gecikmeler için penaltı ücretleri gemi bilgileriyle birlikte kullanıcıya verilmektedir. Kullanıcı konu bilgiler ışığında gemiyi kabul ya da reddetme hakkına sahiptir. Bu noktada kabul ettiği gemiyi, liman çıkışından römorkör ile limana sokmak (römorkaj ve pilotaj hizmetleri için belirlenmiş ücretler de simülasyonda vardır), mevcut elleçleme ekipmanları ile geminin tahliyesini gerçekleştirmek ve yine aynı sistemle limandan çıkışını sağlamak kullanıcının görevidir. Tahliye sonrası yüke art alanda verilecek hizmetler, gemi kalkışından sonra başlamaktadır.

Kullanıcı kurduğu terminaller üzerinden para kazanmaya başladıkça simülasyonda yeni seçenekler açılmakta; Ro-Ro ya da dökme yük terminallerini hizmete sunabilmekte, ekstra personel alımı gerçekleştirebilmekte ve ekipman kiralaması yoluna gidebilmektedir.
Tüm terminaller için ekipman ücret ve kiraları farklılık göstermekte; gemi tip ve tonajları ile bıraktıkları ücretler değişmekte ve kullanıcı bu sayede hem liman verimliliğini arttırmak için yapması gerekenleri kurgularken hem de limanını en efektif şekilde işletmeye çalışmaktadır.
Simülasyon en az bir moderatör/eğitmen eşliğinde gerçekleştirilmektedir.

2. Northstar Dış Ticaret Lojistiği Simülasyonu:
Simülasyonun Amacı:
Simülasyon bir dış ticaret operasyonun ilgili tüm lojistik faaliyetlerini katılımcılara interaktif bir ortamda göstermeyi amaçlamaktadır.

Nasıl Oynanıyor?
Simülasyon ihracat lojistiği üzerine kurgulanmış bir senaryo içermektedir. Isparta’da ihracat işi ile uğraşan bir işletmenin, papalık seçimleri için İtalyan bir şirketin çevre düzenlemesi ihalesini alıp 1 konteyner yükü (1 TEU) gülü Isparta'dan Roma'ya ulaştırmaya çalışmasını konu almaktadır. DAP (delivery at place) teslim şekli üzerine tasarlanan senaryoda, ihracatçı (oyuncu) öncelikle üç farklı ulaştırma alternatifinden birini seçmekte ve sonra da sigorta yaptırıp yaptırmama kararını vermektedir.

 

Bu içerik 24/05/2016 tarihinde güncellenmiştir.

HABERDAR OLUN

Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.

Tercih Danışmanlığı