Acil Durum ve Afet Yönetimi

Üniversitemiz İş Sağlığı ve Güvenliği Programı ile İş Sağlığı ve Güvenliği Kulübü koordinatörlüğünde Sağlık Emniyet Güvenlik Grubu ile ortak düzenlenen Sağlık, Emniyet, Güvenlik Sohbetlerine Acil Durum ve Afet Yönetimi konusuyla devam ettik. Sohbetimizde konuğumuz İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay ve Uçak Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Mikdat KADIOĞLU oldu.

Sohbetimizde acil durum ve afet yönetiminin öneminden ve afet yönetimindeki ilkenin her zaman en kötüsüne hazırlanmak olduğundan, afetlere hazır olan bir kurumun ayrıca acil durum ve olayları da başarılı bir şekilde yönetebildiğinden bahseden Prof. Dr. Mikdat KADIOĞLU, evlerde, okullarda, çalışma alanlarında acil durum planları ve tatbikatlar yapılmasının daha bilinçli bir toplum oluşmasına katkı sağlayacağını acil durum ve afetlere neden olan tehlikeler gerçekleştikten sonraki ilk 72 saatin “Altın Saatler” hayati olduğunu önemle belirtti. Her kurum ve kuruluş, okul, aile ve bireylerde afet ve acil durum bilincinin oluşturulması ve ilk 72 saatin ötesine geçilip ilk 120 saat (5 gün) hatta ilk 168 saat (7 gün, 1 hafta) için profesyonel ekiplerden destek alamayacakmışız gibi hazırlık yapması gerektiğinden bahsetti.

Bireylerin ve toplumların can ve malları üzerinde maddi ve manevi yönden kayıplara neden olan tehlikelerin (deprem, yangın, siber saldırı, patlamalar vb.) aynı zamanda ülkelerin ekonomisi üzerinde de çok büyük kayıplara neden olduğu ve özellikle işyerlerinde olası tehlikeler sonunda işin durması, gelir kaybı, müşteri kaybı, yer değiştirme, göç gibi durumların meydana geldiğini belirtti.

Acil durum ve afete yönelik yapılan planların özgün ve hazırlanan planların kontrollerinin önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mikdat KADIOĞLU her evde her işyerinde risk yönetimi ve kriz yönetimi aşaması olarak ifade edilen modern afet yönetim süreçlerinin (Zarar Azaltma- Hazırlık- Müdahale- İyileştirme) iyi planlanması ve yönetilmesi gerektiğini ve özellikle Zarar Azaltma ve Hazırlık aşamasının iyi planlanmasının zararın azaltılmasında etken rol oynadığını defalarca dile getirdi.

Evlerde afet ve acil durumlara neden olan tehlikelere karşı güvenliğin sağlanması için hazırlık yapması (yangın söndürme cihazı bulundurulması, eşyaların duvara sabitlenmesi, güvenli yerlerin belirlenmesi, aile afet planının oluşturulması vb.) ve bireylerin tehlikeli durumlarda tehlikenin türüne göre; çök-kapan-tutun, yerinde sığınak, kilitlen-yat, tahliye, kaç-saklan-dövüş olan 5 temel davranış şekillerini egzersizler yapılarak öğrenilmesi gerektiğini vurguladı.

Kendisine ve etkinliğe katılarak varlıkları ve sorularıyla sohbetimizi zenginleştiren tüm katılımcılara teşekkür ederiz.

Haber yazımı için katkıda bulunan değerli öğrencilerimiz; Sena ŞÜLEKOĞLU, Elif BARAN'a teşekkür ederiz.

Bu içerik 30/06/2020 tarihinde güncellenmiştir.

HABERDAR OLUN

Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.

Tercih Danışmanlığı