Hızlı Tren

Ülkemizde uzun yıllar ihmal edilen demir yolu taşımacılığı hızlı tren seferlerinin başlaması ile yeniden popülerleşmeye başladı. Dünyadaki örnekleri ise oldukça eski. Dünyada hızlı tren ilk olarak 1964 yılında Japonya’da kullanılmaya başlanmıştır. Yolcu sayısının fazla olduğu Tokyo ve Shin-Osaka şehirleri arasında başlayan hızlı tren seferleri ile büyük sayıdaki yolcu hızlı ve güvenli bir şekilde taşınmıştır. Bu hat dünyada hala en fazla yolcu taşıyan hat olmaya devam etmektedir ve açıldığı günden bugüne yaklaşık olarak beş milyar yolcu taşımıştır. Avrupa’ya baktığımızda ise; ilk hızlı tren seferi 1967 yılında Fransa’da başlamış, ardından 1976 yılında İngiltere, 1977 yılında İtalya’da seferler oluşturulmuştur.

Ülkemizde ise 2009 yılında Eskişehir-Ankara arasında seferler başlayan ardından geçtiğimiz ay İstanbul ve Ankara arasında seyahat süresini 3 saat, 10 dakikaya düşüren hızlı tren nedir? Normal trenlere göre daha hızlı yolculuk etme olanağı sağlayan; eski döşenmiş raylarda seyahat hızı 200 km/saat ve üzeri, yeni döşenmiş hatlarda 250 km/saat ve üzeri taşımacılık yapılan bir demiryolu aracıdır. Hızlı trenin sağladığı pek çok avantaj bulunmaktadır. Hızlı tren ile uçak yolculuğuna göre daha çabuk ulaşım sağlanabilir. Tren istasyonlarının şehir içinde yer almaları nedeniyle erişim daha kolaydır. Hızlı trenlerde gecikme ve ertelemeler çok nadir görülmektedir. Hava olayları aşırı etki göstermediği sürece trenler için bir gecikmeye neden olmamaktadır. Elektrik enerjisi ile çalışan hızlı trenler, çevreye zarar vermediği gibi diğer ulaşım araçlarına göre sessiz çalışarak gürültü kirliliği de üretmezler. Hızlı tren hatlarının kapladığı alanlar otoyollara oranla daha azdır. Belki de en önemli avantajı ise hızlı trenler diğer ulaşım araçlarına göre çok daha güvenlidir.

Peki şehirler hatta ülkeler arasında hızlı taşımacılık sağlayan bu trenler gerçekten güvenli mi? Özellikle önceki yıllarda dünyada meydana gelen tren kazaları gündeme gelince akıllara yüksek hızlı trenlerin güvenli olup olmadığı sorusu geliyor. Dünyada meydana gelen yüksek hızlı tren kazalarını incelediğimizde 1998’de Almanya’da 101 kişinin hayatını kaybettiği tren kazası ile 2011 yılında Çin’de meydana gelen ve 40 kişinin hayatını kaybettiği kazalar görülmektedir. Ancak bu kazalar maalesef yetersiz bakım ve eksik denetlemelerden ötürü meydana gelmiştir.

Trenler ister normal ister yüksek hızlı olsun dünyadaki en güvenilir taşıtlardan bir tanesidir. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre 1990-2011 yılları arasında kara yollarında meydana gelen trafik kazalarında 900.000 kişi hayatını kaybetmiştir, tren kazalarında ise bu sayı 15.000’dir.  Fransa ve Japonya gibi uzun yıllardır yüksek hızlı tren seferleri yapılan ülkelerde ise güvenlik yönetiminin çok iyi yapılması sonucunda herhangi bir can kaybı yaşanmamıştır. Kazaların gerçekleştiği Almanya ve Çin’de ise gerekli güvenlik önlemleri alınmış ve kazaların tekrarlanması önlenmiştir. Ayrıca yüksek hızlı trenlerin aynı uçaklarda olduğu gibi bir otomatik kontrol sistemi bulunmaktadır. Bu kontrol sistemi bilgisayarlar ve sinyalizasyon sistemleri ile yapılmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta tren otomatik kontrol sistemi dışında kullanıldığında makinistin görevini özenle ve dikkatle yapmasının sağlanması ve tüm eğitimlerinin eksiksiz ve güncel olduğunun otoritelerce takip edilmesidir.

Görüldüğü gibi ülkemizde de seferlere başlayan hızlı tren ile hem daha ucuz, hem daha konforlu, hem de daha güvenli bir seyahat gerçekleştirmeniz mümkün. İstanbul-Ankara hızlı tren hattı Marmaray'la bağlandığında ise Avrupa ve Asya arasında dünyanın ilk günlük sefer yapan hattı olacaktır.

 

Bu içerik 06/06/2016 tarihinde güncellenmiştir.

HABERDAR OLUN

Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.

Tercih Danışmanlığı