Merkezi Yerleştirme Puanı İle Yatay Geçiş Başvuruları

08/07/2014 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında; 2 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazete'de  yayımlanan  "Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" te Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik değişikliği uyarınca, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında uygulanmak üzere adı geçen yönetmeliğin Ek Madde I’inci maddesinde yer alan hükümler dikkate alınarak, yükseköğretim kurumlarının Ek Madde-1 ile ilgili yatay geçiş başvuruşlarına ilişkin aşağıdaki yer alan uygulama esaslarına göre  adaylar geçmek istedikleri diploma programına yatay geçiş yapabilirler.

Uygulama Esasları;

  1. Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanlarının başka bir diploma programının girdiği yıldaki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekmektedir. (Örneğin, İşletme (puan türü TM1) programında kayıtlı bir öğrencinin merkezi yerleştirme puanlan arasında MF4 puanı varsa ve bu öğrencinin MF4 puanının geçmek istediği İnşaat Mühendisliği programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda uygulama esasları çerçevesinde yatay geçiş yapabilecektir.)
  2. 2014-2015 eğitim öğretim döneminden önce yükseköğretim kuramlarında kayıtlı olan hazırlık sınıfı, ara sınıflar ve son sınıf dahil olmak üzere öğrencilerin söz konusu maddeden yararlanabileceklerdir. Bu durumdaki adayların intibakının ilgili kurullar tarafından yapılacaktır.
  3. Yükseköğretim kuramlarındaki her bir diploma programının hazırlık sınıfı dahil her bir sınıfı için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzlarında öngörülen öğrenci kontenjanının %30'u kadar yıllık kontenjan ayrılacaktır.
  4. Ara sınıflarda okuyan öğrencilerin başvurması halinde ilgili yükseköğretim programına başvuru yapıldığı yılda ÖSYM ile öğrenci yerleştirilmemiş ise öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programa kayıt olduğu yıldaki ÖSYM Kılavuzunda yer alan kontenjanının dikkate alınacaktır.
  5. Ayrıca bir kontenjan ilanı yapılmayacaktır. Başvurular her yıl eğitim öğretim dönemi başlamadan önce yapılacaktır. Bahar döneminde başvuru alınmayacaktır.
  6. Her eğitim öğretim dönemi için başvuruların Ağustos ayının 30’una kadar alınacak,  başvuruların değerlendirme işlemlerinin Eylül ayının 15’ine kadar bitirilecek, kesin kayıtlar ise Eylül ayı sonuna kadar bitirilecektir.
  7. Söz konusu madde uyarınca bir programa başvuran öğrenci sayısının başvurunun yapıldığı yıl için ÖSYM Kılavuzunda yayımlanan kontenjanın %30'unu geçmemesi durumunda adayların kayıtları yapılacak olup, başvuran aday sayısının kontenjandan fazla olması durumunda ÖSYM puanı en yüksek adaydan başlamak üzere kontenjan kadar adayın kaydı yapılacaktır.
  8. Yükseköğretim kuramlarındaki M.T.O.K Programlanın sadece mesleki ve teknik eğitim mezunları tercih yaparak yerleşebileceğinden, bu programlara kayıtlı öğrencilerin ilgili yılın ÖSYS Kılavuzunda yer alan tercih edebilecekleri programlar için başvuru yapabilmelerine dikkat edilmelidir.
  9. Sınavsız geçişten yararlanarak yerleşen öğrencilerin söz konusu maddeden yararlanarak yatay geçiş yapabileceklerine, ayrıca bu durumdaki adayların yerleşme önceliklerinde oluşan taban puanlar ile ÖSYS puanlarının Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yayımlandığı dikkate alınarak bu öncelikler dikkate alınacaktır.
  10. Ek Madde 1 uyarınca yatay geçiş için başvuran öğrencilerin ÖSYS Kılavuzunda programa kayıt olabilmeleri için aranan özel koşulların bulunması durumunda, bu koşullan sağlamaları gerekmektedir.
  11. Öğrencinin geçmek istediği diploma programına, öğrencinin halen öğrenim görmekte olduğu diploma programına kayıt yaptırdığı yılda öğrenci kabul edilmemişse diploma programının merkezi yerleştirme taban puanı oluşmadığından başvuru alınmayacaktır.
  12. Öğretim dili Türkçe programdan tamamen veya kısmen yabancı dilde eğitim yapan programlara geçişte öğrencinin yabancı dil şartını sağlaması gerekecektir. Hazırlık sınıfında veya birinci sınıfla geçiş yapmak isteyen öğrencilerin yabancı dil şartını sağlamaması durumunda yabancı dil hazırlık eğitimi almaları gerekmektedir.
  13. Başvuruların değerlendirilmesinde sadece öğrencinin kayıtlı olduğu programa yerleştiği yıldaki ÖSYM merkezi yerleştirme puanlarının dikkate alınacak olup, başarı vb. şart aranmayacaktır.
  14. Öğrencilerin Ek Madde -1 uyarınca sadece bir defa yatay geçiş yapabilecektir. Ancak, söz konusu madde uyarınca yatay geçiş yapan öğrencilerin ÖSYS merkezi yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebileceklerdir.
  15. Yukarı da yer alan hususların 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanacaktır.

BAŞVURU TAKVİMİ
Son Başvuru Tarihi: 29 Ağustos 2014
Değerlendirme  Tarihleri: 1-11 Eylül 2014
Sonuçların İlanı: 12 Eylül 2014
Kayıt Tarihleri: 15 - 30 Eylül 2014

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

  • Başvuru Formu
  • Öğrenci belgesi
  • Disiplin durumunu belirten belge
  • ÖSYS sonuç belgesi
  • Not çizelgesi    (İlgili kurumdan onaylı olması gerekmektedir.)
  • Ders içerikleri  (İlgili kurumdan onaylı olması gerekmektedir.)
  • Nüfus Cüzdan Fotokopisi

 5756c28fc31b8_basvuru-formu.doc

Bu içerik 07/06/2016 tarihinde güncellenmiştir.

HABERDAR OLUN

Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.

Tercih Danışmanlığı