İlk ve Acil Yardım

*2023-2024 Eğitim - Öğretim döneminde bu programa öğrenci alınmayacaktır.


Programın Amacı

Hastane öncesi acil sağlık hizmetleri ve hastane acil servislerinin önemli bir parçasını oluşturan İlk ve Acil Yardım Teknikerleri (Paramedik), hasta ve/veya yaralılara güncel ve bilimsel ilk ve acil yardım uygulamalarını yapabilen, olay yerinden başlayarak ambulansta ve hastane acil servislerinde hasta ve yaralıların esas tedavisi yapılıncaya kadar geçen süre içerisinde yaşam kurtarıcı tıbbi müdahale olanakları sağlayabilecek yardımcı sağlık personelleridir.

Ülkemizde 1993’ten beri değişen isimlerle acil sağlık hizmetlerinin ihtiyaç duyduğu acil tıp teknisyenleri yetiştirilmektedir. Beykoz Üniversitesi İlk ve Acil Yardım Programı kurulduğu 2017 yılından bu yana Meslek Yüksekokulu bünyesinde, 2 yıllık bir ön lisans eğitimi İlk ve Acil Yardım Programında eğitim süresi içerisinde öğrenciler; acil yardım ve kurtarma çalışmaları, acil hasta bakımı, kanama kontrolü, damar yolu açma ve bazı temel ilaç uygulamaları konularında eğitim görürler. Ayrıca meslekleri ile ilgili olarak beden ve vücut gelişimini destekleyici, afetler ve zor koşullarda görev alabilecek ve kurtarma, ekipman kullanımı, davranış bilimleri alanlarında da alanında uzman akademisyenler tarafından eğitim görmektedirler.

2 yıllık bir ön lisans programı olan İlk ve Acil Yardım Programı, TYT puanı ile öğrenci almaktadır. Program öğrencileri 3+1 Modeli ile öğrenim görürler. Bu model ile öğrencilerimiz program süresi olan 4 yarıyılın 3 yarıyılında yetkinlik dersleri, temel alan dersleri, mesleki alan uzmanlık derslerini tamamlar ve son 1 yarıyılda ise Acil Sağlık Hizmetleri bünyesinde bulunan 112, Komuta Kontrol Merkezi veya hastane acil servislerinde uygulama eğitimi alırlar.

Mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavında başarı oldukları taktirde üniversitelerin 4 yıllık lisans programlarına geçiş yaparak ya da yurtdışında bir üniversitede lisanslarını tamamlayabilirler.

Çalışma Alanları

İlk ve Acil Yardım Programı mezunları ambulans ve acil bakım teknikerleri ile acil tıp teknisyenleri, acil yardım ve hasta nakil ambulanslarında sağlık personeli, komuta kontrol merkezlerinde çağrı karşılama personeli olarak ve hastane acil servislerinde sağlık personeli olarak çalışırlar. Bu personel gerektiğinde ambulans aracının sürücüsü olarak görev yapar.

         

Bu içerik 27/03/2017 tarihinde güncellenmiştir.

HABERDAR OLUN

Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.

Tercih Danışmanlığı